A prosztata gyulladás tünetei

A prosztatamirigyet érintő betegségek tünetei nagyon hasonlóak, ezért a konkrét gyulladás megállapításához orvosi kontroll szükséges.

Az alábbiakban részletesen olvashat a heveny és a krónikus prosztatagyulladás tüneteiről, a húgyúti problémákról, a fájdalomérzetről és a szexuális panaszokról.

Az akut (heveny) prosztatagyulladás tünetei

A bakteriális eredetű gyulladás kialakulásának hátterében valamilyen kórokozók által kiváltott fertőzés áll. Az infekció többféle módon is eljuthat a prosztatához. A kórokozók terjedése történhet a húgyvezetéken és az ivarszerveken keresztül, vagy a véráramlás és a nyirokrendszer segítségével. Az utóbbi esetben sokkal nehezebb megállapítani a fertőzés forrását, mert a prosztata megbetegedését egy szuvas fog is okozhatja.
A prosztatagyulladástól szenvedő páciensek változatos panaszokkal fordulnak az orvoshoz. A gyulladás a prosztata duzzanatát okozhatja, amely – a húgycső és a prosztata anatómiai kapcsolata miatt – vizeletürítési problémák kialakulásához vezethet. Az elváltozás hatására a betegnek gyakrabban támad vizeletürítési ingere a nappali és az éjszakai órákban egyaránt. A vizelés fájdalmas, égető, csípő, maró érzés kíséri, illetve utócsepegés is tapasztalható. Súlyosabb esetekben a megnagyobbodott prosztata vizeletelakadást okoz. A testhőmérséklet megemelkedik, általános tünetek (gyengeség, étvágytalanság) alakulhatnak ki, a prosztata érzékennyé és fájdalmassá válik.

A krónikus (idült) prosztatagyulladás tünetei

Krónikus prosztatagyulladás esetén a betegség nem hirtelen jelentkezik, hanem huzamosabb ideig lappang, és bizonytalan eredetű tünetek kísérik.
Egyénenként eltérő intenzitású fájdalom alakul ki, amelynek a pontos helyét nehezen tudja meghatározni a páciens. Többnyire az alhasi részre, a gát- és deréktájékra, valamint a húgyvezeték környékére lokalizálják. Előfordulhat, hogy a tompa fájdalom kisugárzik egyéb szervek irányába, például a herék, a végbél, illetve a lábak felé. A betegek egy része nem konkrét fájdalomról számol be, csak kényelmetlenül érzi magát.
A láz és a fájdalom mellett leggyakrabban a húgyúti problémák jelzik a betegséget. Jellemzőek a visszatérő húgyúti fertőzések, amelyek nehezen gyógyulnak. A vizelet véressé válhat, súlyos esetekben genny jelenléte is kimutatható benne. A betegség előrehaladottabb stádiumában prosztatakövek képződhetnek.
A fizikai tünetek, illetve a betegség elhúzódása lelkileg is megterhelő, ezért csökkenhet a nemi vágy, és merevedési zavarok következhetnek be. Prosztatagyulladás esetén váratlanul jelentkező korai, illetve fájdalmas magömlés ronthatja a szexuális élet minőségét.