Prosztata gyulladás

A prosztatagyulladás kezelését számos esetben a nem egyértelmű tünetek, valamint a beteg (ok nélküli) szégyenérzete és az urológiai vizsgálatoktól való félelme késleltetheti.

Az alábbiakban részletesen olvashat a prosztatagyulladás okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről.

A prosztatagyulladás okai

A laborvizsgálatok (vér és vizelet) eredményeiből egyértelműen kiderülhet, hogy bakteriális fertőzés okozza-e a gyulladást. Az infekció a véráramon, illetve fertőzött vizeleten keresztül juthat el a prosztatához. A nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás kialakulását – ahogy az elnevezés is mutatja – nem baktérium okozza, általában a stressz következményeként, vagy a medencefenéki izmok feszülésével magyarázzák.

A prosztatagyulladás tünetei

Heveny bakteriális prosztatagyulladás esetén a leggyakoribb panasz a megszokottnál többször jelentkező vizeletürítési kényszer. A testhőmérséklet megemelkedhet, az általános gyengeségérzet miatt pedig csökkenhet a teljesítőképesség. A bakteriális prosztatagyulladás idült változata során a beteg fájdalmat tapasztalhat a farizom és a csípőízület területén, de a kellemetlen érzés kisugározhat a belsőcombba, érintheti a herék és a gát területét, valamint az alhasi részt.

A fájdalmas magömlés és a fellépő merevedési gondok kedvezőtlenül befolyásolhatják a szexuális aktivitást, ami frusztrálttá teheti a beteget. Mivel a tünetek nem csak egy betegségre utalhatnak, illetve el is maradhatnak, a pontos diagnózishoz további vizsgálatok szükségesek.

A prosztatagyulladás kezelése

A bakteriális fertőzés antibiotikum kezelést igényel, amely akár több hónapon át is elhúzódhat. A prosztatamasszázs és az intim torna enyhítheti a panaszokat. Műtéti beavatkozást prosztatagyulladás miatt csak elenyésző számban hajtanak végre.

A gyógyulás érdekében ajánlott mellőzni a hosszabb ülést igénylő tevékenységeket. A kerékpár és a motorbicikli helyett egyéb közlekedési forma javasolt. Az étrend módosítása csak abban az esetben szükséges, ha a páciens előnyben részesíti a fűszeres ételeket. A kezelés ideje alatt ellenjavallt az alkohol fogyasztása.